2. Kristin_Danielsen, Kulturrådet.jpg

Kristin Danielsen, Kulturrådet 

Om norsk kunst og kultur anno 2019

Internasjonalisering av norsk kunst og kultur bidrar til økt kunnskap og interesse for det moderne Norge. Norsk arkitektur, musikk, litteratur og visuell kunst har navn i verdensklasse og høster stor internasjonal anerkjennelse.

Kristin Danielsen er direktør i Kulturrådet fra 2016.  Hun er utdannet danser og har en master i kunstledelse. Hun har ledererfaring fra flere sentrale stillinger i kulturlivet.

 

1. KlausShuwerk .jpeg

Klaus Schuwerk,Kleihues+Schuwerk

Nasjonalmuseet som bro mellom norske fjell og universitetet på Karl Johan

Prosjektet nytt nasjonalmuseum går inn i historien som Norges dyreste kulturbygg med en kostnadsramme på 6 milliarder kroner. Arkitektfirmaet Kleihues + Schuwerk vant oppdraget om å designe det nye Nasjonalmuseet. Arkitekt Klaus Schuwerk forteller at målet med det nye Nasjonalmuseet har vært å skape harmoni med omgivelsene rundt.  Folket skal elske bygningen etter 15 år og den skal eldes med stil.

Klaus Schuwerk er arkitekt og partner i arkitektfirmaet Kleihues+Schuwerk med kontorer i Berlin og Napoli. Schuwerk er hovedarkitekten bak det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Han har utdannelse i arkitektur fra Universitetet i StuttgartEidgenössische Technische Hochschule i Zürich og Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid. Han startet eget arkitektkontor i Berlin i 1994 og åpnet et kontor i Napoli i 2001. I 2004 gikk han sammen med Jan Kleihues om å starte Kleihues+Schuwerk. Han bodde i Napoli fra 2001 til 2011. Fra 2011 har han bodd i Oslo i forbindelse med arbeidet med nasjonalmuseet. Sommeren 2017 flyttet han tilbake til Napoli der han nå bor med italiensk kone og tre barn.

Museenes betydning for byutvikling, dialog ledet av Nicolai Strøm Olsen  

3. Stein Olav Henrichsen .jpg

STEIN OLAV HENRICHSEN - MUNCHMUSEET

Munchmuseet betydning for byutvikling i Oslo

I 2020 åpner det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo. Edvard Munch er et av de største navnene i kunsthistorien. Når det nye Munchmuseet åpner våren 2020 får kunstnerskapet hans endelig plassen den fortjener. Over 13 etasjer får publikum se mer Munch enn noen gang tidligere, og mesterverk som Skrik vil alltid være utstilt.

Stein Olav Henrichsen er direktør ved Munchmuseet i Oslo, han er utdannet musiker. Han gikk inn i kunstledelse som leder for samtidsorkesteret BIT20, og senere Opera Vest og Bergen Nasjonale Opera. Han har ledet en rekke internasjonale kunstprosjekter samt utviklingsprosjekter i tredje verden. Han har deltatt i en rekke statlige utvalg og fortiden medlem av det tverrdepartementale Rådet for kultur og reiseliv. .

4. ReidarFuglestad.jpg

Reidar FuglestaD, Sørlandets Kunstmuseum

SKMU betydning for byutvikling i Kristiansand

Når Sørlandets Kunstmuseum sin Kunstsilo står ferdig i 2022, blir det et spektakulært bygg fylt med stor kunst. Med ambisjoner om 150.000 besøkende allerede i det første fulle driftsåret. Vi vet hvilke positive ringvirkninger en satsing på kunst og kultur har i form av nye skatteinntekter fra nye arbeidsplasser, og ytterligere ringvirkninger dersom man klarer å tiltrekke seg kulturturister. Kunstsilo vil lære og la seg inspirere av disse.

Reidar Fuglestad er direktør for Sørlandets kunstmuseum, SKMU. Han kommer fra jobben som konsernsjef i Dyreparken Utvikling. Han står bak USUS, en kultur- og reiselivsklynge på Sørlandet. Han leder nå det tverrdepartementale Rådet for kultur og reiseliv.

maibritt.jpg

MAI BRITT GULENG – NASJONALMUSEET

Om Harald Sohlberg s mottagelse i utlandet

Nasjonalmuseet viste i 2018 en stor retrospektiv utstilling over Harald Sohlbergs verk. En av norsk kunsthistories viktigste landskapsmalere. Utstillingen er sendt videre til Dulwich Picture Gallery i London og går deretter til Museum Wiesbaden i Tyskland. Det er første gang Harald Sohlbergs kunst i så stort omfang stilles ut for et europeisk publikum. Utstillingen rommet nærmere 60 malerier, en rekke tegninger, skisser og fotografier fra hele Sohlbergs produksjon.  

Mai Britt Guleng er kurator på Nasjonalmuseet i Oslo. Hennes forskning er primært rettet mot Edvard Munch, kunsthistoriografi og norsk maleri og skulptur fra 19. århundre. 2006 – 2011 var hun førstekonservator ved Munch-museet. Der ledet hun prosjektet ”Edvard Munchs tekster”, som danner grunnlaget for det digitale arkivet www.eMunch.no.

PetterSnare.JPG

Petter Snare, KODE Kunstmuseer og kunstnerhjem i Bergen

KODEs betydning for byutvikling i Bergen

Kombinasjonen av kunst, musikk og naturopplevelser gjør KODE til et stolt og særpreget museum i nasjonal og internasjonal sammenheng. Et sammensatt og helhetlig museum med ambisjoner for Bergen og for Vestlandet, og for Norge som kulturnasjon.

Petter Snare er direktør ved KODE, er utdannet jurist og en mastergrad i ledelse. Han har erfaring som kemner i Nedre Romerike. Han har blant annet vært styreleder i Bergen Kunsthall, Bergen Assembly og Oslo Kunstforening og styremedlem i en rekke gallerier, i tillegg til å være forlegger og kurator for flere utstillinger.

6.Stina.Högkvist, Nasjonalmuseet.jpg

STINA HØGKVIST, NASJONALMUSEET

Ny Norsk kanon

I 2020 åpner Nordens største kunstmuseum, Nasjonalmuseet i Oslo. Nasjonalmuseets utstillinger skal berøre og vise kunstens historiske betydning i samfunnet og for deg. Nasjonalmuseets samling av kunst, arkitektur og design består av rundt 400 000 objekter.

Stina Högkvist er direktør for avdeling samling i Nasjonalmuseet og har også ansvar for de skiftende utstillingene. Hun har jobbet som kurator ved Nasjonalmuseet siden 2006, og står blant annet bak utstillinger som Tori Wrånes’ Hot Pocket, Like før. Sidsel Paaske og Kjartan Slettemark. Kunsten å være kunst. Högkvist er utdannet kunsthistoriker fra Universitetet i Uppsala og har en master ved kuratorprogrammet til Konstfack i Stockholm, og mange års erfaring som kunstkritiker og skribent.


 

7. Svein-Olav Hoff, Lillehammer.jpg

Svein Olav Hoff

Lillehammer malerne

«Lillehammermalerne» er et begrep i norsk kunsthistorie. Fredrik Collet var den første av de nasjonalt ledende kunstnerne som kom til Lillehammer i 1880-årene. Fra 1880 og fram til i dag har det blitt produsert viktig kunst i byen.

Svein Olav Hoff er kunsthistoriker og har vært leder ved Lillehammer Kunstmuseum i 22 år. Nå er han tilknyttet museet som rådgiver og arbeider med boken om Lillehammermalerne. Han har skrevet en rekke artikler og  bøker innen kunsthistorie.

9 Knut Forsberg.jpg

Knut Forsberg, Blomquist

Kunsten å investere i kunst

Siden etableringen i 1870 har Blomqvist opparbeidet en ledende posisjon i det norske auksjonsmarkedet, med auksjoner året rundt. Blomqvist tilbyr ekspertise på verdivurdering og salg av kunst, vin, smykker og verdifulle gjenstander.

Knut Forsberg er senior kunstekspert og daglig leder av Blomqvist Nettauksjon. Forsberg har vært ansatt i Blomqvist siden 1990 og har vært med på å bygge opp Blomqvist til den største aktøren på omsetning av kunst i annenhåndsmarkedet i Norge.

Atikviteter & Bokl..CATO SCHIØTZ.jpg

Cato Schiøtz

Om å samle norsk bondekunst

Cato Schiøtz er advokat og samler samt engasjert i antroposofi og økologisk landbruk. Han har mange styreverv og driver også med forlags-, foredrags- og redaktørvirksomhet.

Antikviteter og Boklansering. Per Terje Norheim.jpg

Per Terje NorheiM, forfatter

Skråblikk på en rosemaler

Boken Ølboller og andre drikkekar lanseres under kunstweekend 2019 og er bok del II av Pål Gundersens, The Gundersen Collection, sin helt unike drikkekarsamling. Boken ØLHØNER og andre drikkekar av tre ble lansert høsten 2018.  Det er Per Terje Norheim som er forfatter av bøkene. Personlig har han en stor lidenskap for antikviteter og er en samler med mer enn 40 års erfaring.  Under kunstweekend vil han gå i dybden på en av de store rosemalerne våre.

Per Terje Norheim har arbeidet som bedriftsleder i mange år og er i dag styreleder i Stiftelsen Kunstindustrimuseet i Oslo. Han har skrevet mange artikler og bøker. Blant annet om våpen og våpenhistorie samt om folkekunst og antikviteter.

Atikviteter & Bokl..Åsmund Torkhildsen, Drammens museum.jpeg

Åsmund Thorkildsen, Drammen Museum

Norsk modernisme og bygdenes dekormaling

Kunstnere som arbeidet i retning av ekspresjonisme og abstraksjon, kunne vise til bygdenes dekormaling med sin frie behandling av form og farge.  Folkekunsten var en viktig kilde til fornyelse. Alt fra 1890-tallet finner vi at en rekke av våre mest moderne innstilte kunstnere, arkitekter og kunstsamlere fant inspirasjon i bondeantikviteter og rosemaling.

Åsmund Thorkildsen, direktør for Drammens Museum for Kunst og Kultur siden 2001. Han er også kurator og skribent i tillegg underviser han på Kunsthøgskolen i Oslo. Arbeidserfaring som intendant ved Kunstnernes Hus og direktør ved Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst. Han har gitt ut en rekke bøker.