maryanne.jpg

MARY ANNE STEVENS - ART HISTORIAN CURATOR

Nicolai Astrup, fra nasjonalskatt til internasjonal anerkjennelse

Nikolai Astrup, 1880 – 1928 er blant Norges folkekjære billedkunstnere. Han har utmerket seg både som grafiker og som maler. Spesielt kjent for sine særegne skildringer av Vestlandets frodige, ville natur og tradisjonelle folkeliv. «These are magical landscapes in every sense. Do go see them» skrev The Telegraph under utstillingen i London.  Over 140.000 så utstillingen som i 2016 har turnert i London, Oslo og Emden. Sparebankstiftelsen DNB investerte i en større samling Astrup verker i 2005 og var initiativtaker og sponsor for den internasjonale Astrup-turneen.  Utstillingen er kuratert av tre anerkjente britiske kunsthistorikere, Mary Anne Stevens er en av dem. Mary Anne Stevens har vært tydelig på at noen grunnpilarer måtte være på plass før internasjonalisering, blant annet ny forskning, et nytt budskap og samarbeid med et godt norsk museum som viser at kunstneren er sentral for museet.

Mary Anne Stevens, sluttet som direktør for Academic Affairs, Royal Academy of Arts, London i 2013 etter å ha arbeidet der i 29 år.  

steinar.jpg

STEIN OLAV HENRICHSEN - MUNCHMUSEET

Hva gjør Edvard Munch viktig?

Edvard Munch er en av verdens mest attraktive kjente kunstnere. Det gjør han også til en av de mest kjente kulturmerkevarer. Munchmuseet forvalter og formidler av størstedelen av livsverket til Munch. Hans kunstverk inspirerer fortsatt kunstnere over hele verden, og hans kan ses som en viktig forutsetning for modernismen og nyere billedkunst. Edvard Munchs kunst vil få en ny dimensjon i spennende, arkitektoniske omgivelser fra 2020, som vil bidra til å forsterke oppmerksomheten også for øvrig kunst, kultur, design og arkitektur. Hvorfor er Edvard Munch fremdeles aktuell – og hvorfor bør vi bruke milliarder på å utvikle Munch. Stein Olav Henrichsen forteller hvorfor det er verdifullt både kulturelt og økonomisk å investere i Munch, og hvilke strategier Munchmuseet følger i den forbindelse.

Stein Olav Henrichsen er direktør ved Munchmuseet i Oslo, han er utdannet musiker. Han gikk inn i kunstledelse som leder for samtidsorkesteret BIT20 (1989), og senere Opera Vest (1993) og Bergen Nasjonale Opera (2005). Siden 2010 har han vært direktør for Munchmuseet i Oslo. Han har ledet en rekke internasjonale kunstprosjekter og utviklingsprosjekter i tredje verden, og har deltatt i en rekke statlige utvalg. Han er blant annet medlem av det nye tverrdepartementale Rådet for kultur og reiseliv.

maibritt.jpg

MAI BRITT GULENG - NASJONALMUSEET

Ny "vår" for Harald Sohlberg

Harald Sohlberg er en av norsk kunsthistories viktigste landskapsmalere. Nasjonalmuseet vil i 2018 vise en stor retrospektiv utstilling over Sohlbergs verk. Kjente og kjære malerier med motiv fra Røros, Vinternatt  i Rondane, Sommernatt og En blomstereng nordpå vil selvfølgelig bli vist. I tillegg vil innlånte verk fra private og offentlige samlinger vises for publikum, noen for første gang på mer enn 50 år. Utstillingen vil romme nærmere 60 malerier, en rekke tegninger, skisser og fotografier fra hele Sohlbergs produksjon. Mai Britt Guleng er kurator på Nasjonalmuseet i Oslo og er Mag. art. i kunsthistorie. Hennes forskning er primært rettet mot Edvard Munch, kunsthistoriografi og norsk maleri og skulptur fra 19. århundre. 2006 – 2011 var hun førstekonservator ved Munch-museet. Der ledet hun prosjektet ”Edvard Munchs tekster”, som danner grunnlaget for det digitale arkivet www.eMunch.no.

helena.jpg

HELENA HOLMBERG - KUNSTHALL TRONDHEIM

Gründerhistorien bak Norges nye kunsthall

I oktober 2016 åpnet Kunsthall Trondheim. En lang historie om å etablere en ny norsk kunstinsittusjon var ferdig. Historien går tilbake til 2005, da Trondheim kommune vedtok å utrede mulighetene for en kunsthall. Mange var ikke fornøyde med prosessen, men etter åtte år ble Helena Holmberg ansatt som prosjektleder. Tre år senere åpnet dørene. På mange måter var det da gründertiden begynte for fra 2016 skal Kunsthall Trondheim etablere seg som en sterk institusjon for samtidskunst.  

Helena Holmberg var fra 2002 leder for Xposeptember biennale for fotobasert kunst, men er først og fremst kjent for sitt mangeårige arbeid som kurator ved Index, visningsrommet til The Swedish Contemporary Art Foundation i Stockholm. Siden 2013 har hun ledet arbeidet ved Kunsthall Trondheim.

 

jarle.jpg

JARLE STRØMODDEN - VIGELANDSMUSEET

Gustav Vigeland 150 år - fornyet aktualitet

Vigeland-museet er i gang med planlegging av 150-årsjubileet for Vigelands fødsel som vil markeres i 2019. Gustav Vigeland (1869-1943) er den kunstneren flest turister og innbyggere har kontakt med i Oslo, gjennom sine besøk i Vigelandsparken. Parken er den best besøkte kulturattraksjonen i Oslo med omlag 1,5 millioner mennesker.

Vigeland er stor i Oslo og han er en del av byens DNA. 150-årsjubileet skal løfte frem kunstneren og gi publikum, fastboende og turister, fornyet kunnskap om hans liv og virke. Som en del av jubileet skal museet også løfte Vigeland videre – ut av byen og ut av landet. Her vil vi få økt innsikt om Vigeland og hvordan det skal arbeides.

Jarle Strømodden er museumsleder ved Vigeland-museet og han representerer Oslo kommune i Østlandssamarbeidet, et kultursamarbeid mellom fylkene i østlandsområdet. Strømodden har hovedfag i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Han sitter i kunstfaglig utvalg for Ekebergparken og han var leder for komiteen i arbeidet med monument over HM Olav V. Han har vært involvert i flere bokprosjekter knyttet til Gustav Vigeland.

walter.jpg

WALTER GEHLEN - ART DÜSSELDORF

Utviklingstrekk i europeiske kunstmarkedet

Fra slutten av 1830 tallet dro norske kunstnere til Düsseldorf. Byen er fremdeles en av de sterkeste kunstmetropoler i Tyskland, med et voksende antall kunstsamlere og sterke kunstinstitusjoner. Düsseldorf var derfor et ideelt sted å starte en ny kunstmesse i 2017. Art Düsseldorf viser samtidskunst og moderne kunst. Målet til messen er å forbinde det nye med det anerkjente, og det eksperimentelle med det kanoniserte. Den ser spesielt etter unge gallerier og partnerskap mellom tyske og internasjonale gallerier. 

gudmund.jpg

HALLDÓR GUDMUNDSSON - BOKMESSEN I FRANKFÜRT

Kunst som apetittvekker

Bokmessen i Frankfurt er verdens viktigste møteplass for internasjonal bokbransje. Norge skal i 2019 være gjesteland. Satsingen vil gi vår kultur, vår litteratur og våre forfattere massiv oppmerksomhet i Europa og i verden, og er en unik sjanse for norsk litteratur internasjonalt.

Norge som gjesteland i Frankfurt vil være et løft også for andre kulturuttrykk. Hvordan kan kunst skape oppmerksomheten rundt Norge og bidra til en positiv effekt også for turistsektoren?

Halldór Gudmundsson er prosjektleder for det norske hovedlandsprosjektet ved Bokmessen i Frankfurt 2019. Han ledet den islandske hovedlandssatsingen i 2011 med stor suksess.  Mer enn 285 000 personer besøker messen i løpet av de fem dagene den varer. Bokmessen i Frankfurt har tradisjoner 500 år tilbake i tid.