st.jpg

Stein Olav Henrichsen - Munchs visjon

Edvard Munch er en av verdens mest attraktive kulturmerkevarer. Det ønsker Oslo-regionen å profilere seg på og et nytt Munchmuseum i Bjørvika blir et naturlig nav. Munchmuseet forvalter og formidler størstedelen av livsverket til Edvard Munch. Hovedverkene fungerer som en inngangsportal til nyere billedkunst. Derfor utgjør Munch-samlingen en viktig del av verdens kunst arv. Edvard Munchs kunst vil få en ny dimensjon i spennende, arkitektoniske omgivelser fra 2020, som vil bidra til å forsterke oppmerksomheten også for øvrig kunst, kultur, design og arkitektur

Stein Olav Henrichsen er utdannet musiker. Han gikk inn i kunst ledelse som direktør for Bergen Nasjonale Opera i 2005. Siden 2010 har han vært direktør for Munch-museet i Oslo.

hb.jpg

HANNE BEATE UELAND -

Kitty L. Kielland - kunst, kamp, kamerater

Hanne Beate Ueland vil fortelle om hvordan Stavanger Kunstmuseum aktualiserer et viktig historisk kunstnerskap, og hvorfor kunsten til Kitty l. Kielland kommunisere med vår tid.

Hanne Beate Ueland er direktør ved Stavanger kunstmuseum/Museum Stavanger. Hun har hovedfag i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen (2000) og har tidligere fungert som formidlingskonsulent ved Bergen kunstmuseum (2001-2003) og konservator ved Astrup Fearnley Museet (2003-2014). Ueland har kuratert utstillinger med kunstnere som Yoko Ono, Ann Lislegaard, Cindy Sherman og Per Dybvig samt en rekke gruppeutstillinger med norske og internasjonale kunstnere.

 

REIDAR FUGLESTAD - KUNST OG KULTUR SOM DRIVER I REISELIVET OG AMBISJONER PÅ SØRLANDET

Reidar Fuglestad leder arbeidet i det Regjeringsoppnevnte Samarbeidsrådet for kultur og reiseliv, der målsettingen er å øke kulturturisme i Norge. 

Sørlandet har internasjonale ambisjoner.  Sentralt i satsingen er beslutningen om å totalrenovere den gamle kornsiloen i havnen i Kristiansand for over 500 millioner kroner. Kornsiloen vil romme Sørlandets kunstmuseets og ikke minst til Tangen samlingen. Samlingen er Norges største privateide, med 1500 verk fra perioden 1930–1980. Donert av den Londonbaserte fondsforvalteren Nicolai Tangen.

 Reidar Fuglestad startet i april 2017 på oppgaven som ny administrerende direktør for Sørlandets Kunstmuseum. Han har vært konsernsjef i Dyreparken gjennom 17 år, er en av Norges mest profilerte reiselivsleder. 

kn.jpg

DR. Knut Ljøgodt - 

Hvordan Peder Balke ble en internasjonal kunstner

I 2014–15 viste National Gallery i London en utstilling med den norske romantikeren Peder Balke, som Knut Ljøgodt var ansvarlig for. Utstillingen ble sett av over 230.000 personer, og Norge har dermed nok en kunstner, ved siden av Edvard Munch, som tilhører den internasjonale kunsthistoriske kanon. Ljøgodt forteller her historien om det strategiske arbeidet bak å gjøre Balke til en internasjonal suksess – og snakker også om hvordan vi kan videreføre dette for å fortsette å promotere norsk kunst i utlandet.

Dr.philos. Knut Ljøgodt er kunsthistoriker. Han var direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum i 2008–2016, og tidligere konservator ved Nasjonalgalleriet. Ljøgodt studerte kunsthistorie ved Universitet i Oslo, Courtauld Institute of Art i London, samt Det norske Institutt i Roma. Han disputerte ved Universitetet i Tromsø – Norges Arktiske Universitet på en avhandling om historiemaleri. Blant Ljøgodts spesialområder er norsk og internasjonal kunst fra 1800-tallet, modernismen og samtiden, og han har kuratert en rekke utstillinger og utgitt flere publikasjoner innen disse feltene.

I sin tid som direktør for Nordnorsk Kunstmuseum fokuserte Ljøgodt på institusjonsbygging, bl.a. gjennom å styrke samlingen og flere internasjonale samarbeidsprosjekter. I 2015 etablerte Nordnorsk Kunstmuseum, på Ljøgodts initiativ, en arktisk filial i Longyearbyen – Kunsthall Svalbard – et visningssted for samtidskunst på internasjonalt nivå.

al.jpg

Alva Gehrmann - HVORDAN JEG SER NORGE

Alva Gehrmanns nye bok, et portrett av Norge, vil bli publisert av DTV sommeren 2018, året før Norge er partnerland til bokmessen i Frankfurt, et av de største kulturbegivenheter i Europa.

Forfatter og journalist Alva Gehrmann er fra Berlin. Hun har bodd delvis i Norden siden 2006 - særlig på Island, i Finland og nå i Norge. Hennes bok Alles ganz Isi har kommet i flere opplag i Tyskland. For tiden er hun bosatt i Oslo og reiser som journalist rundt i Norges land fra Vardø til Kristiansand for å dykke ned i samfunn og kultur. Hun følger bokmessen tett og skrev tidligere for deres offisielle Buchmesse-blogg.

mk.jpg

Dr. Markus Bertsch -

Hamburger Kunsthalles tilknytning til skandinavisk kunst

Markus Bertsch skildrer den norske kunsthistorikeren Andreas Auberts betydning for Hamburger Kunsthalles første direktør: Alfred Lichtwark. Samtidig belyser han Hamburger Kunsthalles tilknytning til skandinava.

Dr. Markus Bertsch er leder for en viktig tysk samling av kunst fra det 19. århundre. Hamburger Kunsthalle er et ledende tysk kunstmuseum, stiftet i 1874.  Bertsch har studert kunsthistorie, middelalderhistorie og klassisk arkeologi ved Freie Universität og Humboldt-universitetet i Berlin. Etter sin doktorgrad var han  forskningsassistent ved Hamburger Kunsthalle fra 2009 til 2012. I den perioden var  Bertsch kokurator for omfattende retrospektiv utstilling  "Kosmos Runge. Morgenen romantikkens"(2010), som med 130.000 besøkende til de mest vellykkede utstillinger i museet

cmb.jpg

Cecilie Malm Brundtland - 

Hvordan bygge opp en kunstsamling

Cecilie Malm Brundtland er en norsk kunsthistoriker, uteksaminert fra Universitetet i Oslo med en Master of Art i 1995. Brundtland har vært ansvarlig for en rekke utstillinger fra 1995 til i dag. Hun har også skrevet bøkene: "Ørnulf Opdahl. Ved havet "(1997), "Knut Rose. På flukt - I strid - Mot forsoning" (1997), "Tone Vigeland. Jewellery and Sculpture - Movements in Silver", (2003) og "Norske kunstfotografier 1970 – 2007" (2007), blant andre. Hun har også redigert og vært redaktør for flere kunstbøker. Brundtland er europeisk representant fra Voss Foundation, og styreleder i Milgis Stiftelsen (Norge). Hun er en av grunnleggerne av- og partner i kunstrådgivingsfirmaet Brundtland & Krosby DA. Brundtland har siden 2014 vært styremedlem i Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas Kunstnerstipend.

 

ge.jpg

Geir D. Hauge - Kunst - en god investering

Kan man anbefale kunst som en investering?  Geir D. Hauge vil snakke om kunst som investering, og se om det er noen fellestrekk ved eldre og nålevende kunstnere – som gjør at de kan anbefales i et investerings-perspektiv.

Kunstrådgiver Geir D. Hauge i Formuesforvaltning, er utdannet siviløkonom. Han har mangeårig erfaring fra kunstmarkedet, som leder for Nordens ledende auksjonsfirma Bukowskis i Norge fra 1988 - 1992, og medeier i Grev Wedels Plass Auksjoner fra 1992 - 2000. Geir D. Hauge har arbeidet som kunstrådgiver i Formuesforvaltning siden 2001. 

MARIT PAASCHE

BOKBAD

Den kritikerroste biografien, Hannah Ryggen - En fri

Forfatter Marit Paasche i samtale om Hannah Ryggen med Nicolai Strøm-Olsen.

De siste årene er kunstneren Hannah Ryggen (1894 - 1970) blitt gjenoppdaget internasjonalt. Det er ikke minst takket være kunsthistorikeren Marit Paasches arbeid for å gjøre Ryggens verk kjent. Etter at Paasche kuraterte utstillingen «Det menneskelige mønster» på Kunsthall Oslo i samarbeid med Will Bradley, ble Hanna Ryggens tepper vist på den anerkjente utstillingen «Documenta 13» (2012), Musée D'art Moderne de la Ville i Paris (2014) og ved Moderna Museet i Malmö (2015/2016). Marit Paasche har vært redaktør for og forfatter av flere bøker, og hun har kuratert en rekke utstillinger. Den siste var «Vi lever på en stjerne» (2014) på Henie Onstad Kunstsenter.  

Marit Paasche er kunsthistoriker og førsteamanuensis i kunstteori. Hun jobber som kunstkritiker, kurator og skribent. Hennes felt av spesialitet er amerikansk og europeisk samtidskunst, med særlig fokus på videokunst og eksperimentell film.

nicolai.jpg

NICOLAI STRØM-OLSEN

Nicolai Strøm-Olsen er kunsthistoriker, forfatter og gründer. I 2009 var han en av gründerne av magasinet KUNSTforum. Han har skrevet bøkene Hans Gude - En kunstnerreise(2015) og vært medforfatter på bøkene Bykamp (2014), og Konkurransekraft - Gründere som endrer Europa (2016).